Friday, March 15, 2013

Ako si vyrobiť domáce kokosové mlieko a kokosovú múku

Nie, že by bol supermarketoch problém kupiť kokosové mlieko, ale podľa môjho názoru sa chuťovo domácemu ani zdaleka nepribližuje...A pritom nie je vôbec zložité vyrobiť si kokosové mlieko a aj kokosovu múku jednoducho doma.

čo sa týka kokosovej múky v bio obchodoch je celkom problém ju nájsť. Nehovoriac o tom, že nie je vôbec lacná. 
Výhody prečo sa s tým piplať doma? tak predovšetkým viete, aké suroviny použijete - (iba vodu a kokos), a že vo vašom kokosovom mlieku či múke nie je žiadna umelina.


a potom su tu benefity kokosu na naše zdravie:
  •  Kokos je bohatý na bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky, preto vás dokáže nadlho nasýtit. 
  • kokosová múka je vyrobená z kokosového orecha a nie obilnín ako obyčajná múka, čiže je bez lepku, vhodná aj pre celiatikov. Taktiež má oproti obilninovej múke neporovnateľne menej sacharidov.. Nenechajte sa klamať domnienkou že potrebujete konzumovať množstvo sacharidov aby ste mali energiu. viac sa o škodlivosti sacharidov dočítate tu
  •  je vhodný na bežné pečenie, len ho je treba použiť menej, kedže je extrémne savý. Ak ním chcete nahradiť pšeničnú múka, nerobte to v pomere 1:1. Namiesto jednej šálky obyčajnej múky použite 1/4 až 1/3 kokosovej. taktiež treba pridať do cesta viac vajíčok. Na intrenete je množstvo receptov kde je použitá kokosová múka (aj na tejto stránke čoskoro nájdete pár). Je lepšie riadiť sa podla nich ako plytvať prísadami.
  • je výborný zdroj mangánu, ktorý napomáha správnemu vývoju kostí a chrupaviek, a udržuje optimálnu hladinu cukru v krvi.
Coconut flour is rich in protein, fiber and fat which makes it exceptionally filling. Coconut flour is also a good source of lauric acid, a saturated fat thought to support the immune system and the thyroid. Like most healthy fats, lauric acid also promotes good skin health. Coconut flour is an exceptionally good source of manganese which helps you to better utilize many nutrients including choline and biotin (found in eggs), vitamin C and thiamin. Manganese also supports bone health, nervous system function, thyroid health and helps to maintain optimal blood sugar levels. Coconut flour is not grain-based, and, as such does not present many of the issues that accompany grains. Coconut flour is gluten-free and, while it does contain food phytate, the mineral-binding effects of phytates in coconut are virtual nonexistent so coconut flour does not need to be soaked (read more about soaking coconut flour).

Copyright 2013, Nourished Kitchen, LLC. All rights reserved. No part of this content may be republished without express, written consent.v
Coconut flour is rich in protein, fiber and fat which makes it exceptionally filling. Coconut flour is also a good source of lauric acid, a saturated fat thought to support the immune system and the thyroid. Like most healthy fats, lauric acid also promotes good skin health. Coconut flour is an exceptionally good source of manganese which helps you to better utilize many nutrients including choline and biotin (found in eggs), vitamin C and thiamin. Manganese also supports bone health, nervous system function, thyroid health and helps to maintain optimal blood sugar levels. Coconut flour is not grain-based, and, as such does not present many of the issues that accompany grains. Coconut flour is gluten-free and, while it does contain food phytate, the mineral-binding effects of phytates in coconut are virtual nonexistent so coconut flour does not need to be soaked (read more about soaking coconut flour).

Copyright 2013, Nourished Kitchen, LLC. All rights reserved. No part of this content may be republished without express, written consent.
oconut flour is rich in protein, fiber and fat which makes it exceptionally filling. Coconut flour is also a good source of lauric acid, a saturated fat thought to support the immune system and the thyroid. Like most healthy fats, lauric acid also promotes good skin health. Coconut flour is an exceptionally good source of manganese which helps you to better utilize many nutrients including choline and biotin (found in eggs), vitamin C and thiamin. Manganese also supports bone health, nervous system function, thyroid health and helps to maintain optimal blood sugar levels. Coconut flour is not grain-based, and, as such does not present many of the issues that accompany grains. Coconut flour is gluten-free and, while it does contain food phytate, the mineral-binding effects of phytates in coconut are virtual nonexistent so coconut flour does not need to be soaked (read more about soaking coconut flour).

Copyright 2013, Nourished Kitchen, LLC. All rights reserved. No part of this content may be republished without express, written consent.

Kokosové Mlieko

Poďme si ukázať ako na to, potrebujete iba:

Mixer,
1 šálku strúhaného kokosu
2 šálky vody
veľmi husté sitko alebo plátenú utierku



 Vodu necháme zovrieť, nasypeme do nej struhaný kokos necháme odstať a vychladnúť 2 hodiny. Ak nemáte toľko času, myslím, že sa to môže mixovať aj hneď.
















Potom masu vlejeme do mixéra a necháme pár minút mixovať (3-5 min). Čas závisí od kvality vášho mixéra.. Môj na tom nie je až tak slávne, ale úspešne to zvládol :).

A už len scediť. Môžete tak spraviť buď cez veľmi husté sitko, alebo čistú vypratú plátenú kuchynskú utierku. V Amerike predávajú aj tzv. "nut milk bag", u nás som to ešte nevidela... ak o niečo viete, dajte vedieť, ale myslím, že rovnako dobre poslúži aj to plátno.

Vo svojom prvom pokuse o kokosové mlieko som použila gázu... to neskúšajte, je to príliš veľká piplačka.. príliš malá plocha, a kokos potrebujete poriadne vyžmýkať.

Nakoniec z toho vzniklo to čo vidíte na obrázku vedľa - suchá masa kokosu a samotné kokosové mlieko. tuk z kokosu sa usádza na vrchu, takže pred použitím pomiešať.

Hodí sa výborne do mliečnych koktailov, do receptov azijskej kuchyne alebo len tak vypiť samotné.. :) 

Kokosová Múka

vlhkú kokosovú masu ktorá nám ostala po scedení mlieka necháme uschnúť.. najrýchlejšie to docielime, že ju rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do trúby usušiť na 50 až 100°C tak približne na hodinu... treba to pravidelne kontrolovať aby sa kokos nepripálil. stane sa to veľmi rýchlo, verte mi. :)
Ked je kokos suchý, musíme ho pomlieť. s touto časťou mám ešte trocha problém, lebo môj mixer to príliš najemno nezvládol . Konzistenica by mala byť ako múky - teda jemný prášok.

Vraj je na tento účel najvhodnejší mlynček na kávu, ale taký nemám, takže potvrdiť neviem..
Tak vyskúšajte ako sa podarí Vám a dajte vedieť dole v komentoch. :)

No comments:

Post a Comment