Ananás skúste vybrať taký, čo nie je príliš zelený, a taktiež pozor na plesen naspodu plodu. Dá sa dobre riadiť aj podľa vône. Zrelý ananás má krásnu prenikavu sladkastú vôňu. Ked je zrelý, je aj nápadne ťažší, kedže je šťavnatejší. Niekde som aj čítala, že ak sa dá ľahko odtrhnuť lístok z korunky, je dobrý.
V našich obchodoch je celkom ťažké nájsť dokonale zrelý ananás, takže ak nenájdete úplne vhodný na okamžité použitie, nevadí, za pár dní vám pri izbovej teplote dozreje aj doma. Len pozor na tu pleseň, aby tam už v obchode nebola.
Príprava všetkých surovín trvá z tohto receptu najdlhšie. Ako prvé si nakrájajte kuracie alebo morčacie mäso na asi 2cm dlhé kocky - osoľte, okorente.
Ďalej pokrájame cibuľu, papriky a ananás na približne rovnaké kocky ako mäso a mrkvu na krúžky.
Všetko máme, môžeme zohriať trocha oleja v našom woku, alebo nejakej hlbšej panvici.
Na oleji opražíme mäsko, 5 minút by malo stačiť aby kuracie už nebolo ružové a bolo aj mäkké. Morčacie bude asi potrebovať trocha dlhšie.
Ak hotovo, vyberieme z panvice.. tomuto kroku som v receptoch nikdy nerozumela... ved načo by som ho vyberala, dám tam rovno zeleninu a mäso bude zatiaľ mäknúť.. a zistila som, že nie je to až tak dobré..
Keď mäso vyberiete a dáte bokom, zeleninka sa vám tiež krásne opečie ak ju dáte na panvicu iba samotnú, takže oplatí sa tento krok nevynechávať.
Zeleninu tiež opekáme približne 5 minút a potom ju vyberieme, aby sme mali priestor na pripravenie si omáčky.
Veľmi jednoducho dáme do panvice kečup, (myslím, že aj paradajkový pretlak by mohol byť...),čili omáčku (alebo aj čerstvú čili papričku, ak máte radi ostrejšie), ocot - najlepšie ryžový - má kyslosť iba 3%, ale ten nie je moc bežný, tak môže byť vínový alebo jablkový (6%). Obyčajný ocot má až 8% takže to už je trocha príliš... ak máte iba ten, tak veľmi máličko.
Ja som trochu na osladenie - predsa len je to "sladko - kyslá" omáčka - pridala trocha brusnicového džemu. môžete nahradiť akýmkoľvek. Prípadne iné sladidlo ako med, agáve, stévia... skúste improvizovať a nesiahať po čistom bielom cukre (ja viem, že je aj v tom džeme, ale tak aspoň aj trocha toho ovocného cukru...)
Trocha okoreníme a pomiešame aby sa všetko pekne spojilo.
Medzitým zoberieme ananásovú šťavu (ja som mala čerstvý ananás, takže tej šťavy som príliš veľa nemala, tak som ju zriedila s vodou, ved omáčka je dosť sladká už z džemu.. ale ak chcete môžete pridať ananásový džús) a rozmiešame s kukuričným škrobom, pridáme k našej omáčke aby nám pekne zhustla.
Necháme zovrieť a všetko odložené + ananás pridáme späť do woku, pomiešame a hotovo! Podávame s ryžou podľa vášho výberu.
Sladko-kyslé kuracie prsia s ananásom
Prísady:
olivový olej
2 ks / 450g kuracích pŕs, pokrájané na 2cm kocky
1 veľká cibuľa, pokrájaná na približne také kusy ako kura
1 mäsitá zelená paprika, nakrájaná na kocky
1 mäsitá červená paprika, nakrájaná na kocky
2 šálky čerstvého ananásu
2 mrkvy, na krúžky
2 strúčiky cesnaku
sezamové semiačka
ako príloha: biela alebo hnedá ryža
Na omáčku:
4 lyžice kečupu
3 lyžice čili omáčky
3 lyžice ryžového octu
1 lyžica džemu (ak chcete sladšie)
štipka korenia
šťava z ananásu,
1 lyžica kukuričného škrobu.
Postup:
- v hlbšej panvici alebo woku rozpálime olej, pridáme pokrájané, solené a okorenené kuracie prsia. za občasného obracania opekáme cca 5 minút, až pokým nie sú kúsky ružové zvnútra. Kura zoberieme z panvice a odložíme bokom.
- do panvice znova pridáme olej, a opekáme kúsky cibule, papriky a mrkvy približne 5 minút. občas pomiešame. pridáme rozmliaždený cesnak a opekáme ďalšie 3 minúty, pokým je zelenina mäkka no stále chrumkavá. Zeleninu vyberieme z panvice a dáme bokom..
- do panvice pridáme kečup, čili omáčku, ocot, džem, biele korenie a pomiešame. v oddelenej miske rozmiešame šťavu z ananásu, alebo džús, alebo vodu s kukuričným škrobom a pridáme do omáčky vo woku. necháme zovrieť a pridáme kura, praženú zeleninu a ananás, miešame kým sa všetko nepokryje omáčkou
- Podávame s ryžou. Prípadne môžeme posypať sezamovými semiačkami.
- v chladničke skladujeme maximálne 3 dni.
No comments:
Post a Comment